21. 5. 2024   |   svátek má Monika
 

Karamelový krém

Název Množství a jednotka
Salko 1 ks
máslo 300 g
rum 2 lžíce

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Plechovku slazeného kondenzovaného mléka (Salko) dáme do vyššího hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla úplně ponořená a vaříme 2 hodiny za občasného dolévání vařící vody. Otevíráme ji až po úplném vychladnutí (jinak vám vystříkne a opaří vás) a po lžících zašleháme do změklého másla. Dochutíme 2 lžícemi rumu.

Tip:
Chladnutí té pixly mlíka trvá nejmíň tři hodiny při pokojové teplotě, je lepší ji uvařit den předtím, než budeme dělat krém. Nebo ji dát za okno, pokud je zima, ale ani tak to není vychladlé dřív než za hodinu a je potřeba, aby byl karamel úplně studený, jinak vám zase bude rozpouštět máslo.


 


RECEPTY

Ratatouille

Postup: Zeleninu kromě rajčat očistíme, řádně omyjeme a nakrájíme na stejně velké... zobrazit recept

RECEPTY

Falešný tatarák z brambor

Postup: Brambory uvaříme v osolené vodě, nebo použijeme zbytek brambor od oběda.... zobrazit recept

RECEPTY

Panenka s jemnou pepřovou omáčkou

Postup: Panenku (vepřovou, telecí) nakrájíme na špalíky o délce asi 15 cm. Ze všech... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Postup: Chřest opláchneme, důkladně oloupeme škrabkou cca ze dvou třetin tak, abychom... zobrazit recept

RECEPTY

Míchaný salát s rajčátky

Postup: Polníček, rukolu, ledový salát nebo jakýkoliv zelený listový salát umyjeme,... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Sepetná

U nás je vše na dosah, máme ideální polohu uprostřed Beskyd přímo pod nejvyšší...